3 dingen die je wil weten over chronische stress

Auteur: Carlijn · Gepubliceerd op
3 dingen die je wil weten over chronische stress

Carlijn Bult is psycholoog en helpt mensen met psychische klachten om (online) hun gedrag positief te veranderen. In deze blog vertelt ze wat zij weet over chronische stress, en deelt ze haar eigen ervaring.

1. Wanneer verandert gezonde stress in chronische stress?

Een beetje stress is handig. Sterker nog: we kunnen als mens niet zonder. Al tijdens het schrijven van deze blog merk ik het. Mijn hart klopt sneller en het is alsof ik scherper nadenk dan een uur geleden tijdens het ontbijt. Allemaal het gevolg van wat stress met je doet. Bepaalde stofjes zetten m’n lichaam aan tot actie, zodat ik me beter kan concentreren. En beter kan reageren op wat deze – blijkbaar stressvolle situatie- van me vraagt. Stress stamt uit de oertijd, maar met de juiste dosis stress kan ik de moderne jungle blijkbaar prima aan.

 

Maar in mijn achterhoofd weet ik ook: een gezonde portie stress kan sluipend overgaan in een chronische dosis. En dat gebeurt in onze levens - waar de prikkels zich continue onze dag in bliepen en de ‘to-do’ lijstjes eindeloos zijn- helaas veel te vaak. We komen steeds moeilijker tot rust en hebben het gevoel dat we altijd ‘aan’ staan. En zo kan het gebeuren dat je - terwijl je nog zo je best doet om te ontspannen naast een lavendelkaars - nog steeds je hart in je keel voelt kloppen. Niet leuk, maar wel logisch dus.

2. Wat zijn de gevolgen van chronische stress?

Er wordt een hoop onderzoek gedaan naar de gevolgen van chronische stress. En hoewel ik zelf hierbij af en toe liever ‘de kop in het zand’ tactiek toepas, valt het steeds moeilijker te negeren. Chronische stress heeft negatieve gevolgen voor zowel je lichaam als je geest. Zo tonen de studies aan dat chronische stress slecht is voor ons immuunsysteem. Doordat stress je energie kost, is er minder brandstof over om je weerstand op peil te houden. Daardoor krijg je bijvoorbeeld eerder last van maag- en darmklachten. En ben je gevoeliger voor hart- en vaatziekten en overgewicht. Mensen die chronische stress ervaren, hebben daarnaast ook een grotere kans op het ontwikkelen van psychische klachten Zoals depressieve- en angstgevoelens, slaapproblemen en burn-out. 

3. Kun je zelf iets tegen chronische stress doen?

Gelukkig bewijst ander onderzoek – dat een stuk leuker is om te lezen- dat voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging de negatieve effecten van chronische stress verminderen. Hoera! Of… toch niet? Want hoewel ik als psycholoog de Pinterest lijstjes met do's en don'ts met mijn ogen dicht kan opdreunen, heb ik er zelf altijd de grootste moeite mee. Ik vind ze namelijk nogal overweldigend, en krijg er een soort ‘alles of niets’ oergevoel van. Òf ik gooi het roer volledig om en ben vanaf nu vegan, wereldverbeteraar, 5-categorieën-afvalscheider en activist in één, die ook nog eens elke dag om half 6 opstaat. Of ik geef het op woensdag alweer op (ik was op maandag begonnen). En blijf maar gewoon wie ik ben. Met nog nèt een tikkeltje meer stress dan daardoor. Experiment mislukt.

 

Kies 1 anti-stress gewoonte - en ga ervoor!

 

Daarom 1 tip in plaats van 10. Kies 1 ‘gezonde’ gewoonte waarmee jij je dagelijkse dosis aan stress wil verminderen – en ga ervoor! Word je gek van die vriendin die om half 1 ’s nachts altijd links naar YouTube tutorials stuurt? Spreek dan met jezelf af dat je je telefoon voortaan niet meer meeneemt naar je slaapkamer. Schrijf op hoe je jouw gezonde anti-stress gewoonte gaat aanpakken. En hoe je je omgeving zo kunt inrichten dat het voor jou makkelijker wordt om je doel te bereiken. Klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar dit soort ‘implementatie intenties’ werken echt. En vergroten de kans dat jij daadwerkelijk minder stress ervaart en je nieuwe gedrag volhoudt, in ieder geval langer dan tot woensdag.

Met welke gezonde gewoonte ga jij aan de slag? Deel ze via #fortunebelly

 

Bronnen

  • Björntorp, Per, and Roland Rosmond. “Obesity and cortisol.” Nutrition 16.10 (2000): 924-936.
  • Maddock C, Pariante CM. How does stress affect you? An overview of stress, immunity, depression and disease. Epidemiol Psychiatr Soc 2001;
  • 10:153–62
  • McEwen, B. S. (2008). Central effects of stress hormones in health and disease: Understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. European journal of pharmacology, 583(2-3), 174-185.
  • Segerstrom, S. C., & Miller, G. E. (2004). Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychological bulletin, 130(4), 601.
  • https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-doet-stress-met-ons-lichaam-en-brein/
  • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/omgaan-met-stress-is-het-aan-de-mens-wel-besteed-~b5c6affd/
Ontdek FortuneBelly
Deel dit artikel
Over de auteur
Carlijn

Carlijn Bult is psycholoog en helpt mensen met psychische klachten om (online) hun gedrag positief te veranderen.