Appelazijn drinken; zuur maar gezond!

Auteur: Mireille · Gepubliceerd op
Appelazijn drinken; zuur maar gezond!

Ik hoor je denken ‘waarom zou ik appelazijn drinken’? Je hebt het vast wel in je keukenkastje staan; een flesje azijn om te gebruiken als sladressing of juist als schoonmaakmiddel. Maar azijn om te drinken is een ander verhaal. En dan ook nog liefst op nuchtere maag? Een beetje zuur is het wel, maar dat is interessant want juist het azijnzuur is goed voor je!

 

Laten we eerst eens kijken naar hoe appelazijn gemaakt wordt. Door de natuurlijke gisting van de appels worden de vruchtensuikers omgezet in alcohol. Door daar zuurstof bij te laten, fermenteert de alcohol verder door naar azijn. Zo ontstaat er appelazijn.

 

Overal op het internet doen verschillende verhalen de ronde over de gezondheidsvoordelen van appelazijn , waarvan er maar enkele ondersteund worden door onderzoek.

Waarom zou je appelazijn drinken?

Het azijnzuur uit appelazijn heeft een antibacteriële werking. Dit betekent dat – elke keer als je appelazijn drinkt -  je op een natuurlijke manier je spijsvertering een boost geeft. Dit doet appelazijn door de groei van ongewenste bacteriën tegen te gaan. En goede bacteriën te bevorderen (1,2,4).

 

Daarnaast zorgt een dagelijkse dosis appelazijn ervoor dat je lichaam goed z’n best blijft doen bij belangrijke processen. Zo kan appelazijn helpen:

- je bloedsuikerspiegel op peil te houden (3,4)

Meerdere studies –bij zowel dieren als mensen- hebben aangetoond dat er een afname is van de bloedglucose – een anti glycemisch effect – na inname van azijn. Hierdoor vermindert de insulinebehoefte.

- je cholesterolgehalte te normaliseren (5)

Bij een te hoog cholesterolgehalte kunnen vet-eiwit-deeltjes zich nestelen in de wanden van de slagaders. Daardoor worden de bloedvaten vernauwd en kan het bloed er niet goed meer doorheen stromen. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Appelazijn (het azijnzuur en de pectine) heeft een cholesterol verlagende werking doordat het de aanslag in de aderen kan losmaken en aan zich kan binden.

- je ph-waarden neutraal te houden (6)

Veel van ons eten zorgt ervoor dat we verzuren wat slecht is voor onze gezondheid. Slechte gewoontes zoals het eten van ongezonde voeding, drinken van alcohol,  roken maar ook stress en te weinig slaap dragen daar aan bij. Je lichaam is constant bezig met je pH waarden neutraal te houden. Een tijdelijke situatie van verzuring kan het lichaam aan maar een constante verzuring kan zorgen voor chronische ziektes. Wanneer onbewerkte appelazijn (en hetzelfde geldt voor kokosnoot) wordt gedronken heeft dit een alkaliserend (neutraliserend) effect op je lichaam. Op deze manier helpt het je lichaam met het behoud van een neutrale pH waarde.

 

In het kort houdt appelazijn jouw lijf dus goed in de gaten, waardoor jij beter in je vel zit. En dat is goed nieuws toch?

Welke appelazijn drinken?

Niet elke appelazijn heeft superpower. Alleen niet gepasteuriseerde (rauwe) en ongefilterde appelazijn is geschikt voor ‘the job’. Met andere woorden: de onbewerkte variant, waar FortuneBelly er één van is. Deze is niet verhit en behoudt daardoor ‘the mother’. Dit is een bruinige sliert vol met enzymen en bacteriën die je op de bodem van de fles ziet drijven. Dat klinkt misschien vies, maar in die bruine sliert zit juist de power. Check dus altijd even of deze sliert in de fles zit. Zie je ‘m? High 5: je hebt je buit binnen!

 

Appelazijn heeft een zure smaak. Zo zuur, dat we er niet omheen kunnen. En dat gaan we dus ook niet proberen. Maar tussen ons: we zouden het jammer vinden als je appelazijn om die reden links laat liggen. Daarom bestaat FortuneBelly uit een combinatie van appelazijn, kokosnootazijn en gembersap die zorgt voor een mildere smaak. Maar om het goede te behouden blijft het een sour power drink, je zult dus nog steeds even door de zure appel heen moeten – ehh-  drinken. Daar raak je aan gewend, en een beetje zuur is al het goeds wat je ervoor terugkrijgt dubbel en dwars waard. Bij deze beloofd.

Referenties

  1. Chang, J. & Fang, TJ. (2007). Survival of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella enterica serovars typhimurium in iceberg lettuce and the antimicrobial effect of rice vinegar against E. coli O157:H7. Food Microbiology. 24:745–51.
  2. Buchanan, RL. & Edelson, SG. (1996). Culturing enterohemorrhagic Escherichia coli in the presence and absence of glucose as a simple means of evaluating the acid tolerance of stationary-phase cells. Applied Environmental Microbiology. 6;2:4009–13
  3. Johnston, CS., Kim, CM. & Buller, AJ. (2004). Vinegar improves insulin sensitivity to a high carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care; 27:281–3
  4. Budak, NH., Aykin, E., Seydim, AC., Greene, AK. & Guzel-Seydim, ZB. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. 79(5): 757-764
  5. Fushimi, T., Ohshima, Y., Kishi, M., Nishimura, A., Kajimoto, O. & Kajimoto, O. (2005). Effect of drink containing vinegar on serum total cholesterol and assessment of its safety. J. Nutr. Food, 8, 13−26.
  6. Berg, E. (2013). The Alkaline and Acid Myths. Retrieved 18 april 2018 from http://www.drberg.com/blog/the-alkaline-and-acid-myths
Ontdek FortuneBelly
Deel dit artikel
Over de auteur
Mireille

Founder FortuneBelly