Colitis Ulcerosa & Voeding

Auteur: Mireille · Gepubliceerd op
Colitis Ulcerosa & Voeding

Colitis ulcerosa is één van de bekendste chronische darmaandoeningen waarbij ontstekingen in de dikke darm voorkomen. In Nederland lijden er op dit moment al zo’n 80.000 mensen aan een chronische dikke darmontsteking (1), en er komen er elk jaar 2500 bij. Exacte oorzaken zijn nog niet bekend maar stress, erfelijkheid, het afweersysteem en de bacterieflora in de darm zouden een rol kunnen spelen bij het ontstaan van colitis ulcerosa (2). De vraag die hier wordt besproken is of we deze chronische ziekte wellicht deels tegen zouden kunnen gaan middels voeding?

Belang van voeding bij Colitis Ulcerosa

Tot op heden wordt er door artsen geen specifiek dieet voorgeschreven voor colitis ulcerosa patiënten. De meningen van patiënten over de effecten van voeding lopen echter uiteen. Zo zweren sommigen bij een paleodieet, anderen voelen zich beter bij een vegetarische voeding of schrappen lactose compleet uit hun voeding. Kortom, de meningen lopen uiteen.

 

Erg fijn wanneer een van bovenstaande voedingsadviezen jou helpt je beter te voelen, maar mocht dit niet zo zijn dan is het wellicht een idee om eens verder te lezen over wat gefermenteerde voeding -waaronder azijn -voor je zou kunnen betekenen.

Gefermenteerde voeding 

Fermentatie is een proces waarbij gisten, bacteriën en schimmels zorgen voor het omzetten of afbreken van de grondstof van een product waardoor zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van een product veranderen. In het ontwikkelingsproces van diverse producten zoals kefir, kimchi, zuurkool, tempeh en azijn vindt er fermentatie plaats.

 

Gefermenteerde voedingsmiddelen als deze zouden volgens velen goed zijn voor de spijsvertering en het immuunsysteem(3,4).

Azijn

Het meest interessante – vinden wij van FortuneBelly – is een Chinees onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa door middel van azijngebruik. Het onderzoek is weliswaar met dieren getest maar uitslagen liegen er niet om en kan nieuwe inzichten bieden voor de mens. Na een test van 28 dagen azijn-gebruik werd er in de feces van muizen groei van goede bacteriën (zoals lactobacillus en bifidobacteria) geconstateerd en vermindering van de E coli bacterie (5). Dit indiceert dat azijn (let op: het gaat wel om een natuurlijk gefermenteerde, ongepasteuriseerde en ongefilterde variant) de darm bacteriën reguleert die een belangrijke rol spelen in het behoud van een stabiele gezondheid voor ieder mens maar zeker ook voor mensen die lijden aan colitis ulcerosa.

 

Ondanks het feit dat meer onderzoek beter zou zijn voor een gegronde claim dat (de juiste) azijn darmbacteriën kan reguleren, kunnen wij van FortuneBelly ons voorstellen dat je daar liever niet mee wacht. Interesse om het zelf eens te proberen? Probeer FortuneBelly dan uit!

 

Referenties

  1. MLDS (2018). Opgehaald 11 mei 2018 van: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/colitis-ulcerosa/in-het-kort/
  2. Voedingscentrum (2018). Opgehaald 11 mei 2018 van: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fermentatie.aspx
  3. Schoen C, Schulz A, Schweikart J, Schütt S, von Baehr V. Regulatory effects of a fermented food concentrate on immune function parameters in healthy volunteers. 2009 May;25(5):499-505. doi: 10.1016/j.nut.2008.10.022. Epub 2009 Jan 3.
  4. Kawashima T, Hayashi K, Kosaka A, Kawashima M, Igarashi T, Tsutsui H, Tsuji NM, Nishimura I, Hayashi T, Obata A. Lactobacillus plantarum strain YU from fermented foods activates Th1 and protective immune responses. Int Immunopharmacol. 2011 Dec;11(12):2017-24. doi: 10.1016/j.intimp.2011.08.013. Epub 2011 Sep 3.
  5. Shen, F., Feng, J., Wang, X., Qi, Z., Shi, X., An, Y., Zhang, Q., Wang, C., Liu, M., Liu, B. & Yu, L. (2016). Vinegar Treatment Prevents the Development of Murine Experimental Colitis via Inhibition of Inflammation and Apoptosis. J Agric Food Chem. 10:64(5):1111-21

 

Ontdek FortuneBelly
Deel dit artikel
Over de auteur
Mireille

Founder FortuneBelly